best css templates

Šahovske figure - PJEŠAK

Svoju šahovsku karijeru pješak je započeo u pješadiji, dok se u zemljama u kojima njegov naziv nije vezan za vojnu tematiku najčešće predstavlja kao seljak, odnosno zemljoradnik (npr. u Njemačkoj i Španiji).

Svaki igrač na početku partije posjeduje osam pješaka raspoređenih po drugom (bijeli) ili sedmom (crni) redu table. U algebarskoj notaciji, bijeli pješaci počinju na pozicijama a2 do h2, a crni na pozicijama a7 do h7.

Očekivano, pješak je najslabija figura: njegovo osnovno kretanje je pravolinijsko i to isključivo naprijed, posmatrano od igrača koji vodi figure te boje. Samo sa početnog polja (na drugom redu za bijeloga, odnosno sedmom redu za crnoga) pješak može da se kreće, u zavisnosti od izbora igrača, za jedno ili dva polja naprijed, dok sa svakog drugog reda može da se pokrene samo za po jedno polje ispred sebe.

Pješak ne može da se kreće naprijed ukoliko se ispred njega nalazi bilo svoja, bilo protivnička figura. Preostaje mu samo mogućnost uzimanja protivničkih figura, što se može ostvariti na dva načina: prostim uzimanjem ukoso
i uzimanjem u prolazu, koje se naziva "an pasan", što je preuzeto iz francuskog jezika.
Pravilo promocije podrazumijeva da se pješak koji je dospio do poslednjeg reda u smjeru svog kretanja (to jest, ako je bijeli pješak stigao na osmi red, a crni na prvi) u okviru tog polupoteza uklanja sa table i igrač kompletira svoj polupotez time što umjesto pješaka po svom izboru postavlja na tablu damu, topa, lovca ili skakača svoje boje (ukoliko ne postoji slobodna figura, pozajmljuje se iz druge garniture). Kod ovog pravila ne pravi se razlika da li je pješak na poslednji red došao prostim kretanjem ili uzimanjem protivničke figure.

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

SHARE THIS PAGE!

© Copyright 2017 ChessScout - All Rights Reserved