SMusic 21. oktobar 2023. Vijesti Hvar - Hrvatska

IM Deniz Özen iz Turske, pobjednik drugog međunarodnog šahovskog turnira "Open Hvar 2023"

Međunarodni majstor Deniz Özen je pobjedom u zadnjem kolu protiv Slovenskog FIDE majstora Bratoviča Blaža, sustigao vodeće na tabeli velemajstore Dizdarevića i Ivaniševića koji su u direktnom susretu podijelili bod. Na kraju su sva trojica završili sa sedam osvojenih bodova iz devet kola. Pobjednikom drugog međunarodnog šahovskog turnira "Open Hvar 2023 ", proglašen je IM Deniz Özen iz Turske sa najboljim dodatnim kriterijem.

Velemajstor Dizdarević Emir iz Bosne i Hercegovine je završio na drugom mjestu, dok je prvi nosioc turnira velemajstor Ivanišević Ivan iz Srbije zauzeo treće mjesto.

Deniz Özen je rođen 2. maja 2001. godine u Izmiru. Počeo je da igra šah sa 7 godina. U šahovski centar je otišao pod vodstvom svog trenera, koji je njegovo interesovanje za šah otkrio još u vrtiću. Zahvaljujući šahu, u mladosti je obišao desetine zemalja i na najbolji način predstavljao svoju zemlju u reprezentaciji. Zbog uspjeha u šahu nastavio je školovanje sa stopostotnom stipendijom od 5. razreda. Odlučio je da svoje 13 godina šahovskog iskustva proširi na Tursku sa najboljim trenerskim kadrom. Takođe je suosnivač Youtube kanala IM Chess, koji vodi zajedno sa IM Cem Kaan Gökerkanom, jednim od najtalentovanijih igrača Turske. Internacionalni majstor Deniz Özen je suosnivač šahovske akademije Göktürk.

Šahovska akademija Göktürk osnovana je 2022. godine za potrebe šahovske edukacije i obuke putem interneta. Nastavlja svoj rad na promociji i razvoju šaha u cijeloj Turskoj. U skladu s tim ciljem, planira obučiti nove talente zapošljavanjem trenera i sportista koji su dugi niz godina služili reprezentaciji Turske. Göktürk šahovska akademija ima za cilj dugoročno dostići nivo svjetske klase za turski šah.

Pobjednik 2. Međunarodnog šahovskog turnira "Hvar Open 2023", IM Deniz Özen i IM Killic Eray (petoplasirani igrač na turniru sa 6,5 osvojenih poena iz 9 partija) igrat će ove godine 21. Premijer ligu Bosne i Hercegovine za Šahovski klub "Hrasno-Busovača" iz Busovače. Ovo će im biti prvo ekipno takmičenje u Bosni i Hercegovini, a i nakon dugog niza godina, igrač iz Turske će igrati u Bosni i Hercegovini na najvišem ekipnom takmičenju.

Share This Page!