Chess Scout

Mozzart kup

SMusic 28. oktobar 2023. Vijesti Marković Dino

Velemajstor Inđić Aleksandar pobjednik Mozzart kupa.

U organizaciju ŠK "Karađorđe" iz Topole i Fondacije Mozzart održan je Mozzartov Kup koji se igra po sistemu ispadanja nakon 2 izgubljena meča. Tempo igre je 3+2.

Zadnje, sedmo kolo za prvaka Mozzart kupa između Inđića i Ivaniševića i meč sa najboljeg juniora, Kilic Eray protiv Damjanović Vuka odlučene u Armagedonu. U regularnom toku oba meča završeni neriješeno 1:1. Prvu dobiju Kilic i Ivanisević, drugu dobiju Indjić i Damjanović.
U Armagedonu, Damjanović bijeli protiv Kilica, a Ivanišević bijeli protiv Inđića. Bijeli imaju po 5 minuta, a crni po 4 minute. Crnima dovoljan remi u oba meča. Inđić zadnju remizirao i time je pobjednik, a Damjanović Vuk u Armagedonu pobijedio, tako da on je najbolji junior.

Pobjednik Inđić će igrati za ŠK "Cazin" na Premijer ligi BiH koja počinje 28.10.2023. godine u Sarajevu, a Kilic Eray za ŠK "Hrasno-Busovača".

Chess Scout

Meč za prvaka: Inđić - Ivanišević

Chess Scout

Meč za najboljeg juniora:
Kilic Eray - Damjanović Vuk

Redovne nagrade:
Treće do osmo mjesto, Damjanović Vuk, Maksimović Bojan ,Ivić Matija, Kilic Eray i Damjanović Branko. Deveto do četrnaesto mjesto: Zlatanović Boroljub, Martić Ivan, Bryakin, Mikhail, Savanović Aleksandar i Milanović Danilo.
Chess Scout

3-8. mjesto

Chess Scout

9-14.  mjesto

Na turniru je učestvovalo sedam šahista iz Bosne i Hercegovine: IM Maksimović Bojan, IM Savanovic Aleksandar, FM Šajin Mirko, Savanovic Maksim, Marković Dino, Marjanović Marko i Hutinović Halim.

Dino Marković je prva dva duela u standard meču protiv FM Živković Save i IM Benković Petra igrao 1:1 i u armagedonu je oba puta imao crne figure i prošao bolje od protivnika. Protiv IM Zlatanovića i VM Inđića je izgubio sa 2:0.
Chess Scout

Učesnici iz BiH

Dino Marković i Halim Hutinović

Chess Scout

Najbolje plasirani veteran

Damljanović Branko

Sistem parovanja je malo drugačiji u odnosu na standardne švicarce jer ovdje je sistem parovanja takav da prvi nosioc po rejtingu u određenoj skupini poena igra sa posljednjim nosiocem iz te iste skupine poena. Interesantna činjenica je ta što na ovakvom takmičenju isti igrači mogu da se susretnu i dva puta jedan protiv drugoga.
Turnir počinje sa 128 igrača. Nakon 3. kola, broj igrača se smanjuje na 96, a nakon 4. kola broj igrača se smanjuje na 64. Nakon 5. kola broj igrača se smanjuje na 32 i sve do finalnog pobjednika. Ukupno se igra 7 kola.
Meč se igra na način gdje dvije partije jedan protiv drugoga. Ukoliko rezultat bude 1:1, onda se igra armagedon sistem gdje igrač koji odabere bijele figure ima 5 minuta na satu i za njega važi samo pobjeda ukoliko želi biti pobjednik meča, a crni ima minutu manje, dakle 4 minuta i dovoljan mu je i remi (pored pobjede) da bude proglašen pobjednikom duela. Strana u armagedonu bira boju na takav način što igrač sa jačim rejtingom izvlači pješaka. Ukoliko izvuče bijelog pješaka, onda on bori hoće li bijele figure ili crne figure. Ukoliko izvuče crne figure, onda njegov protivnik bira hoće li bijele ili crne figure u armagedonu.

Share This Page!