Chess Scout

PREMIJER LIGA BiH 2023.

SMusic 3. novembar 2023. Vijesti Foto/tekst: D. Markovic

ŽENSKA EKIPA ŠK "SARAJEVO" ŠAMPIONKE 20. PREMIJER LIGE BOSNE I HERCEGOVINE ZA ŽENE.

03.11.2023. godine odigrano je posljednje peto kolo na 20. Premijer ligi Bosne i Hercegovine za žene. 

U posljednjem kolu igrala su se dva derbija lige.
U derbiju za prvaka, igračice ŠK "Sarajevo" Sarajevo su slavile protiv ekipe ŠK "Hrasno-Busovača" Busovača sa rezultatom 2.5:1.5. Duel koji je odlučio konačni ishod tabele bila je partija između Nermine Aziraj (bijele figure) protiv Milane Babić (crne figure). U tom trenutku, dok su one igrale partiju, rezultat je bio 1.5:1.5 i sama tabela je bila u troznaku. Ukoliko Nermina izgubi, ŠK "Hrasno-Busovača" će završiti treća., ŠK "Napredak" Zenica druga, a ŠK "Sarajevo" prva. Ukoliko Nermina i Milana remiziraju partiju, onda bi ŠK "Napredak" Zenica bila treća, ŠK "Hrasno-Busovača" druga, a ŠK "Sarajevo" prva. Na kraju, ukoliko Nermina pobijedi Milanu, onda bi ŠK "Napredak" Zenica bila treća, ŠK "Sarajevo" druga, a ŠK "Hrasno-Busovača" prva.
U dosta boljoj, može se reći i naizgled dobijenoj poziciji za Nerminu, obje igračice su pale u veliki cajtnot (ispod minute). Nermina bila na potezu, te nepažnjom na sat, isteklo joj vrijeme i izgubila partiju. (Partija: Aziraj Nermina - Babić Milana)
Može se time reči da je Nermina, kao i sama ŠK "Hrasno-Busovača" tragičar lige.

Učesnici ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine i igračici ŠK "Čelik" Zenica, Lani Zakić  je danas rođendan, te joj Chess Scout želi sretan rođendan i puno uspjeha u daljoj karijeri.

U derbiju začelja, igračice ŠK "Čelik" Zenica upisale su svoju prvu pobjedu na Premijer ligi Bosne i Hercrgovine (pošto je ovo prvi put da ŠK "Čelik" Zenica igra Premijer ligu BiH za žene) nad ekipom ŠK "Preporod" Zenica sa rezultatom 2.5:1.5.

Chess Scout
Chess Scout

Share This Page!